Huopahatun kotona

Takalan tila sijaitsee Elimäen Raussilassa, eteläisessä Kouvolassa noin 120 km Helsingistä ja 40 km Kouvolan keskustasta. Raussilan kylä levittäytyy tasaisena savikkona kylän läpi virtaavan Tallusjoen kahta puolen.

Tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1775. Nykyiselle paikalleen talouskeskus on siirretty vuonna 1908 isojakopäätöksen perusteella. Tuotantoeläimistä on luovuttu ja nykyisin tilan toiminta on painottunut kasvinviljelyyn, metsätalouteen sekä luontomatkailuun. Lisäksi tilalla on entinen sikala, joka on muutettu tallin tiloiksi. Tallissa asustaa isompia ja pienempiä hevosystäviä. Tallikissat odottavat rapsuttelijoita ja ”talonvaihteina” toimivat emännän suuret lempeät jättiläiset.

Tunnelmallisessa vanhassa aitassa voi majoittua kesäkaudella romanttisesti vanhan ajan hengessä. Aitan alakerrasta löytyy kotimuseo sekä kokoustilanakin toimiva ruokailuhuone, jossa on perinteinen pitkä pirtinpöytä. Ulkosaunan kynttilän valossa puukiuas antaa lempeää löylyään paljuun pulahtaville vieraillemme. Pihapiiri ja lähimetsät tarjoavat oivat puitteet telttailuun tai riippumatossa yöpymiseen.

Pihasaunan lempeissä löylyissä voi nauttia vaikka luonnonyrttijalkakylvystä tai paistaa kiuasmakkaraa, ihan omien mieltymysten mukaan. Lämpimässä paljussa aika hurahtaa aivan huomaamatta.

Talouskeskuksen ympärille on erilaisten kasvikokeiluiden seurauksena muodostunut monipuolinen hyötyhedelmätarha. Omenapuiden eri lajikkeet antavat satoa pitkälle syksyyn ja lämpimänä syksynä viinirypäleitä voi poimia suoraan köynnöksestä. Puutarhan sadosta valmistetut mehut, hillot ja hyytelöt ovat varsinaista lähiruokaa, jota myös asiakkaiden on mahdollisuus päästä valmistamaan sesongin mukaan.

Keväistä omenapuun kukkaloistoa
Itsetehtyä, kuivatulla nokkosella maustettua kotijuustoa, koristeena oman puutarhan viinirypäleet
Huopahatun hillot ja hyytelöt valmistuvat oman puutarhan sadosta
Omassa pellossa kasvavasta viljasta, oman kylän myllyssä jauhetaan jauhoja
Metsän rauhassa on ihana yöpyä ja kuunnella öisiä luonnon ääniä
Huopahatun tilan talouskeskus